Βρίσκεστε εδώ : 3η περίοδος

3η περίοδος (1917-1940)

Ορόσημο αυτής της περιόδου αποτελεί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Βενιζέλου ενώ κατά τη διάρκειά της φαίνεται να συνειδητοποιείται η αναγκαιότητα της Παιδικής Λογοτεχνίας. Αρκετοί λογοτέχνες γράφουν κείμενα που απευθύνονται στο παιδί ως αναγνώστη ενώ κάποιοι άλλοι συμπεριλαμβάνουν ανάμεσα στους ήρωες τους και παιδιά. Τα έργα επικεντρώνονται κυρίως γύρω από το τρίπτυχο Πατρίδα – Θρησκεία– Οικογένεια.

 

Κυριότεροι εκπρόσωποι είναι οι

vizyinosjpeg


Βιογραφία 

Εργογραφία

Διαθέσιμα έργα

 

Χαρακτηριστικό  έργο του είναι τα «Παιδικά τραγούδια»

Αποσπάσματα Έργων

Καλή νύχτα

Το καλοκαίρι
alex-palis

Βιογραφία και έργα


Χαρακτηριστικά  έργα του είναι τα «Τραγουδάκια για παιδιά», «Ταμπουράς και Κόπανος» (Πηγή: [19]) και «Κούφια καρύδια» (Πηγή: [19]).


Αποσπάσματα Έργων

Καλημερούδια

Τέσσερα αδέρφια

Μαλλιαρός
 

lountemhs

Βιογραφία και έργα

 

Χαρακτηριστικά έργα του είναι τα εξής: «Ο Ηρακλής», «Ο Θησέας», «Ο Δαίδαλος», «Ο Ίκαρος».

 


PenelopeDelta

Βιογραφία και έργα


Χαρακτηριστικά  έργα της είναι τα εξής: «Ημερολόγια», «Αναμνήσεις», «Παραμύθι χωρίς όνομα» (1910), «Παραμύθια και άλλα» (1915), «Γκρέμισμα», «Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου», «Η Ζωή του Χριστού», «Μάγκας» (1935), «Τρελαντώνης» (1932), «Ρωμιοπούλες», «Για την πατρίδα», «Στα μυστικά του βάλτου», μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Τ’ ανεύθυνα» (περιλαμβάνει τα διηγήματα «Αδικημένη», «Παρείσακτος»,   «Πόνος παιδιού», «Το γραφτό», «Το σπασμένο βιολί», «Χαλασμένη φωλιά» κ.ά.), «Στοχασμοί για την ανατροφή των παιδιών μας», «Τα Αναγνωστικά μας» (1913) και «Τα καινούργια Αναγνωστικά μας» (1919).


Αποσπάσματα Έργων

Πρώτη νίκη

Οι βόλοι

Ο Χριστός μικρός

Ο Χριστός και τα παιδιά


XENOPOULOSGRIGORIS gr-185x185

Βιογραφία και έργα

 

Χαρακτηριστικά  έργα του είναι τα εξής: «Η αδελφούλα μου» (1890), «Εξαδέλφη μου» (1904), «Μπέμπης αρχιλήσταρχος» (1927), «Αθηναϊκές επιστολές».

 

Αποσπάσματα Έργων

Το τριζόνι

Ένα γατάκι στον καθρέφτη

Το πρώτο μου Πάσχα


sperantzas

Βιογραφία και έργα


Χαρακτηριστικά  έργα του είναι τα εξής: «Παιδικές ψυχές» (1928), «Μικρές φωνές» (1953), «Όμορφος κόσμος» (1956), «Σαν τα πουλιά» (1925), «Ο τραγουδιστής των παιδιών» (1931), «Το βιβλίο που τραγουδεί» (1953).


Αποσπάσματα Έργων

Καντηλάκι

Ο γεροπαππούς

Ο μεταξοσκώληκας

Χριστούγεννα

Φώτα

Στη σημαία μας


Pikros

Βιογραφία και έργα

 

Χαρακτηριστικά  έργα του είναι τα εξής: «Ο πιτσιρίκος και η παρέα του», «Τα παραμύθια της Φροσούλας» και «Πετάει πετάει ο άνθρωπος».

 


vasilisrotas

Βιογραφία και έργα

 

Χαρακτηριστικά  έργα του είναι τα «Παιδιάτικα τραγούδια» (1947) και η «Αυγούλα» (1974).


Αποσπάσματα Έργων

Ξύπνημα

Καναρίνι

Αϊ-Δημήτρης

Γέλια και κλάματα


Stasinopoulos

Βιογραφία και έργα


Χαρακτηριστικά  έργα του είναι τα εξής:  «Επικίνδυνα παιχνίδια» (1920), «Υπναράς», «Κρεβατοκάμαρα», «Ποιήματα» και η συλλογή «Αρμονία», η οποία περιλαμβάνει τα ποιήματα «Το ευτυχισμένο σπιτάκι», «Φωλιά», «Ο στρατηγός με τα ζαχαρωτά», «Κλωσσόπουλα», «Καλοκαιρινή βραδιά», «Βράδυ στη γειτονιά», «Ο ψαράς», «Τα αινίγματα της μαμάς».


Αποσπάσματα Έργων

Μαργαρίτα

Ο θυρωρός

Η αλεπού γιατρός

Πρωινή προσευχή

Βραδινή προσευχή

Προσευχή για τ’ άστεγα παιδιά 

tropaiatis

Βιογραφία και έργα

Χαρακτηριστικά  έργα του είναι τα εξής: «Δάφνης και Χλόη», «Αινειάδα», «Μαζί με την Οδύσσεια», «Το αετόπουλο της Ύδρας», «Το κρυφό σχολείο», «Το κάστρο της κυράς», «Κων/νος Παλαιολόγος».