Βρίσκεστε εδώ : Γ' Περίοδος 1669 - 1770/80

1669 - 1770/80

Με την κατάκτηση της Κρήτης από τους Τούρκους το 1669, σημειώνεται το τέλος της Κρητικής λογοτεχνίας και ο αιώνας που ακολουθεί χαρακτηρίζεται από μια κατάσταση ποιητικής ηρεμίας. Τα μέρη που βρίσκονται υπό την κυριαρχία των Φράγκων περιορίζονται στα Επτάνησα ενώ οι Έλληνες μετακινούνται προς τη Δύση. Εκπαιδεύονται στα πανεπιστήμια της Ιταλίας και μεταδίδουν, επιστρέφοντας στην πατρίδα, τις γνώσεις τους. Η πνευματική κίνηση εξαπλώνεται στον ελληνικό χώρο και έχει ως κέντρο την Κωνσταντινούπολη, με το Πατριαρχείο και τους «Φαναριώτες» (κληρικοί που υπηρετούν στο Πατριαρχείο αλλά και κοσμικοί στους οποίους είχαν απονεμηθεί τίτλοι και αξιώματα). Ιδρύονται σχολεία στα μεγάλα εμπορικά κέντρα και εκδίδονται αρκετά ξένα βιβλία στην ελληνική.

Την περίοδο αυτή διαγράφεται η αρχή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ένα ρεύμα επηρεασμένο από τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό και ιδιαίτερα από τη Γαλλία και τη γαλλική γλώσσα. Διακρίνεται σε δύο χρονικές περιόδους, την «προδρομική» και την «περίοδο της ακμής».

Χαρακτηριστικά έργα της «προδρομικής» περιόδου

Φιλοθέου πάρεργα.  Το αρχαιόγλωσσο αυτό μυθιστόρημα γράφτηκε το 1718 και τυπώθηκε το 1800. Αποδίδεται στον Νικόλαο Μαυροκορδάτο.

Πηγή: [19]


Χρονικό του Γαλαξιδίου.
Γράφτηκε το 1703 από τον ιερομόναχο Ευθύμιο, σε γλώσσα δημοτική. Αποτελεί το χρονικό της πατρίδας του και η πρόθεσή του είναι καθαρά ιστορική.

Πηγή: [21]

 

Κύριοι εκπρόσωποι της «προδρομικής» περιόδου

VoulgarisΓεννήθηκε το 1716 στην Κέρκυρα και πέθανε στην Πετρούπολη το 1806. Αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο να προετοιμάσει το έδαφος για τον ελληνικό Διαφωτισμό, το οποίο κατάφερε με τη διδασκαλία του και τα συγγράμματα του.

Βιογραφία

Παραθέματα

 


Γεννήθηκε το 1730 και απεβίωσε το 1800 στο Βουκουρέστι. Ήταν μαθητής του Βούλγαρη αλλά σπούδασε και στο εξωτερικό και οι ιδέες του ήταν ιδιαίτερα προοδευτικές. Ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες και τα παιδαγωγικά. Χαρακτηριστικά έργα του είναι η «Παιδαγωγία», η οποία τυπώθηκε στη Βενετία το 1779, και η «Απολογία», η οποία τυπώθηκε στη Βενετία το 1780. Όσον αφορά το γλωσσικό ζήτημα, τάχθηκε υπέρ της δημοτικής.

Βιογραφία

Παραθέματα


Γεννήθηκε το 1709 στην Καστοριά και απεβίωσε το 1796. Ήταν μαθητής του Βούλγαρη και μαζί με τον Μοισιόδακα θεωρούνται οι πρωτεργάτες της προδρομικής περιόδου του νεοελληνικού διαφωτισμού.

Βιογραφία

Παραθέματα


AgiosKosmasAitolos04Γεννήθηκε το 1714 σε ένα χωριό της Αιτωλίας και μαθήτευσε κοντά στο Βούλγαρη. Από το 1760 γύριζε όλα τα μέρη της Ελλάδας κηρύττοντας το λόγο του Θεού και προτρέποντας στην ίδρυση σχολείων. Το 1779 συνελήφθη και εκτελέστηκε από τις τουρκικές αρχές. 

Βιογραφία

Παραθέματα

 


Γεννήθηκε το 1713/14 στη Σκόπελο και μετά από μία πολυτάραχη ζωή φυλακίστηκε το 1747 για 20 μήνες στην Κωνσταντινούπολη. Το διάστημα αυτό έγραψε αρκετά έργα ενώ αργότερα, το 1753, απογοητευμένος από τα εγκόσμια ακολούθησε το μοναχικό βίο. Πέθανε το 1784 στη Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους.

Βιογραφία

Παραθέματα